Czy Serwis jest apolityczny?
Wierni Ojczyznie
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Witamy,Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Centrum informacji O nas
Rekrutacja
Regulamin forum
Sponsoring
Nasz patron

Wydarzenie: Pomóżmy wrócić naszym do domu!

Uwaga! Inicjatywa: PALMIRY 2010

Polecamy: Sejsmograf Antypolonizmu

Rekrutacja: Poszukujemy moderatorów

Wrzesień 10, 2010, 18:37:04

Strony: [1]   Do dołu
Autor Wątek: Czy Serwis jest apolityczny?  (Przeczytany 339 razy)

Grupa: Załoga Serwisu (KI)
*

Twój kraj: scotland

Żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce..

rowniez jestem za tym by serwis pozostal apolityczny (w sensie kazdy wybiera z wlasnym sumieniem)...ewetualnie mozna by przyblizyc kandydatury wszystkich starajacych sie o fotel prezydenta - to byloby nawet fair

"Ojczyznę kocha się nie dlatego, że wielka, ale dlatego, że własna" - Seneka

"Prawda jest tyle warta ile ust zechce ją powtórzyć" - Proletaryat - Prawda

Nie myli się tylko ten, co nic nie robi...

Grupa: Sympatyk Serwisu
*

Ku Chwale Ojczyżnie!
Piszecie "apolityczne". Ale przecież to forum z założenia jest polityczne. Polityka nie kończy się na partiach i kandydatach na prezydenta.   Każdy pogląd na ksztal społeczeństwa, państwa, ustroju, narodu itd, jest polityczny. Nie ma wyjścia.

Polskość - naziści i staliniści chcieli Ją zniszczyć.

Grupa: Załoga Serwisu (KF)
*

Ten, który wątpi.
Polityka w rozumieniu partyjnym jest wykluczona z oficjalnego wspierania portalu. Możesz sobie definiować jak chcesz "politykę", ale pogląd na kształt państwa, kto nim będzie rządzić, etc, to sprawa osobista - pogląd obywatela.
Zauważ, że choć większość osób tutaj jest przeciwna PO - a ja popieram tą partię. A mimo tego, że jestem jednym z kierowników, to PO nie jest przez portal w żaden sposób reklamowane.

Tak samo jest z wyborami prezydenckimi. Choćby jakiś święty za życia się pojawił i chciał prezydenturę, to i tak portal zostaje apolityczny. ;)

Na wojnę nie idziesz po to by zginąć za ojczyznę, tylko po to by jakiś inny biedny skurczybyk zginął za swoją.
George Patton

*

Ku Chwale Ojczyżnie!
 Ja sobie "nie definiuję polityki". To raczej Ty sobie definiujesz "jako partyjną". W zwykłym sensie portal jest polityczny - czy tego chcesz czy nie chcesz. I tego nie zmienisz.

Poza tym nawet w Twoim sensie portal już stał się polityczny. Oto bowiem  Twisterro  powiedział: "Ja popieram PO i jestem jednym z kierowników projektu". Czyż nie na tym reklama polega, że osoby znaczące w jakimś środowisku ślą do tego środowiska komunikat: "Popieram ten produkt".  Twoje czyny przeczą zatem słowom. Nieprawdaż? :angel:
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 21:00:08 wysłana przez Zaglowiec36rok »

*

Ten, który wątpi.
Działalność forum internetowego jest o tyle specyficzna, że każdy może powiedzieć co myśli. Ponieważ polityka to jeden z działów, to by nie dało się "reklamować" niczyjej partii, to należałoby wprowadzić ścisłą cenzurę na treści polityczne - tu, i wszędzie indziej.
Forum służy wyrażaniu swojego zdania przez dyskusję. Ja się tam nie uważam, za supermena reklamiarstwa, by każdy kto spojrzy na mój wpis, zmienił poglądy. ;)

Z kolei oficjalne popieranie danej sprawy, to korzystanie ze środków, którymi dysponujemy jako administracja - przez stronę główną, podlinkowanie tematów, akcje mailingowe, czy po prostu pozwolenie na wpisanie naszej nazwy do listy wspierających taką osobę, czy organizację.

Na wojnę nie idziesz po to by zginąć za ojczyznę, tylko po to by jakiś inny biedny skurczybyk zginął za swoją.
George Patton

Grupa: Załoga Serwisu (KS)
*

Twój kraj: pl

"Żyj swobodo, Polsko żyj!"

Działalność forum internetowego jest o tyle specyficzna, że każdy może powiedzieć co myśli. Ponieważ polityka to jeden z działów, to by nie dało się "reklamować" niczyjej partii, to należałoby wprowadzić ścisłą cenzurę na treści polityczne - tu, i wszędzie indziej.
Mam takie dziwne wrażenie, że 2 zdanie jest przeciwstawne do 1.:)

W regulaminie widnieje zapis zabraniający reklamy w moim mniemaniu także tej politycznej więc o co chodzi?

Konwent Seniorów Serwisu Wierni Ojczyźnie

Regulamin Forum

*

Ten, który wątpi.
Jasne, że tak. Ale Żaglowiec jakoś nie chce tego zrozumieć, a ja nie mam daru perswazji... :P

W tym zdaniu zacudzysłowione słowo "reklama" znaczyło tyle, co wypowiadanie się pochlebnie na temat danej partii... ;)

George Patton

Aktywista Każdej Sprawy
*

Chciałbym Was prosić abyście prowadzili takie dyskusje w odpowiednim dziale, temat nie dotyczy spraw odczuć subiektywnych.

Część wypowiedzi przenoszę do odpowiedniego działu i proszę o powrót do dyskusji stosownej do nazwy tematu.

*

Piszecie "apolityczne". Ale przecież to forum z założenia jest polityczne. Polityka nie kończy się na partiach i kandydatach na prezydenta.   Każdy pogląd na ksztal społeczeństwa, państwa, ustroju, narodu itd, jest polityczny. Nie ma wyjścia.

Nie reklamując żadnej partii i tak wyrażamy często bezpośrednio bądź pośrednio własne zdanie o tematyce "politycznej".
Zgadzam się z Zaglowiec36rok.

*

"Żyj swobodo, Polsko żyj!"

Każdy ma inne poglądy na różne sprawy, nie tylko te polityczne. Na tym forum możemy o tym dyskutować (bez reklamy) jednak chodzi o to żeby wspólnie pracować nad różnymi patriotycznymi inicjatywami.

Konwent Seniorów Serwisu Wierni Ojczyźnie

Regulamin Forum

Aktywista Każdej Sprawy
*

Każdy pogląd na ksztal społeczeństwa, państwa, ustroju, narodu itd, jest polityczny.

Wolałbym nazwać rzecz po imieniu i powiedzieć, że ma charakter polityczny albo bardziej adekwatnie - ma źródło w politycznych rozwiązaniach. Znaczenia słów się rozwijają, jeszcze nie tak dawno polityka dotyczyła tylko i wyłącznie swojej pierwotnej wersji (mam na myśli pochodzenie słowa), czyli władzy. Obecnie wkraczamy w tematy socjologii, czy nawet psychologii. Semantyka to wizualna płaszczyzna zmian w myśleniu grup społecznych i w tym również społeczeństwa. Nie byłbym tak odważny, aby Tomku powtórzyć za Tobą te słowa.

Ale przecież to forum z założenia jest polityczne.

Tak, naszą "polityką" jest szerzenie tożsamości narodowej i świadomości historycznej. Słowa potrafią mieć różne wyjaśnienie, w tym wypadku specjalnie użyłem cudzysłowie, aby pokazać Tobie że to słowo zupełnie nie ma znaczenia z obecnym postrzeganiem słowa polityki. Podobnie z resztą rzecz się ma z patriotyzmem, gdzie do tej pory lukratywnie mówiono patriota i miało się na myśli narodowiec/ skin/ radykał etc. Wierzę, że w tej płaszczyźnie jesteśmy dość elokwentni swoim założeniom.

Mamy zatem dobry i bystry atak ze strony Tomka, ale w dobrej wierze, tak osobiście odczuwam.

*

przeczytalem to co sam napisalem, to co napisali inni i przychyle sie do powyzszej wypowiedzi...

*

Ku Chwale Ojczyżnie!
Dzięki Piter. Oczywiście nie był to atak, ale w wierze wyłącznie dobrej, raczej próba zwrócenia uwagi, na to, ze łatwo wylać dziecko z kąpielą. Zwykle ludzie przez politykę rozumieją partyjność. Ale przecież w ustrojach bez demokracji parlamentarnej też mamy do czynienia z polityką. Więc chodzi raczej o to, ze forum jest apartyjne, a nie apolityczne. Forum bowiem nie reprezentuje żadnej  partii, mimo tego, iż uczestnicy mogą mieć w tej sprawie poglądy, a nawet niekiedy (jak powyżej Twisty) je artykułują.

Poza tym o polityce się tu rozmawia - chociaż rzadziej o partiach - np. czy Zamach Majowy był dobrym posunięciem?, albo o potędze i upadku I Rzeczpospolitej. Chociaż nie ma tu mowy o partiach, to cały czas o polityce.

I dalej. Forum jest patriotyczne, a nie np. kosmopolityczne. To deklaracja polityczna, chociaż nie partyjna. W tym znaczeniu słowa, słowo  polityka jest używane bez obciążenia partyjnością i nie trzeba się go bać.

Mało tego. Świadomość, ze zajmujemy się polityką, czyni nasze działania bardziej poważnymi. Nasz pogląd na świat ma charakter polityczny, chociaż na forum apartyjny.

Tyle ode mnie. Nie chcę tutaj narzucać  tego punktu widzenia. Nie jest on jednak wydumany, lecz dla nauk społecznych całkowicie naturalny. Społeczeństwo i polityka się przenikają. Ale można używać terminu "polityka" w znaczeniu "partie". Wtedy ta reszta, czym jest? No własnie. Nie wiadomo.

Pozdrawiam. Więcej tego tematu nie podejmuję, by nie psuć miłej atmosfery.  :angel:

« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 20:05:53 wysłana przez Zaglowiec36rok »

Pro Populo, Lege et Rege!
Grupa: Partyzanci
*

Mnie na politologii uczą, że człowiek jest istotą polityczną, bo zawsze porusza się w jakimś systemie politycznym i podlega jego prawom(relacjom władza(bądź jej brak)-obywatel). Niezależnie czy jest to anarchia, monarchia, demokracja, arystokratyzm czy jakikolwiek inny ustrój.

Załogowiec ma rację. Forum może być apartyjne, ale nigdy nie będzie apolityczne, bo jest to niewykonalne zarówno w praktyce jak i teorii. Ponadto, każdy z nas tutaj ma jakieś poglądy polityczne, a forum z założenia dotyczy dyskusji na temat polityki i historii(która wiąże się nieuchronnie z polityką!).

"Kiedy obrażana jest sprawiedliwość lub Ojczyzna, niemożliwa jest inna dialektyka, niż dialektyka pięści i pistoletów" José Antonio markiz Primo de Rivera

*

Czyli co, podsumowanie? Jestesmy serwisem politycznym jednakze apartyjnym :)

*

Czyli co, podsumowanie? Jestesmy serwisem politycznym jednakze apartyjnym :)

Chyba apartyjność jest cechą łączącą wszystkich Polaków przez te forum :)

Pięć Prawd Polaków wg "Rodło" :) :
1. Jesteśmy Polakami.
2. Wiara ojców naszych jest wiarą naszych dzieci.
3. Polak Polakowi bratem.
4. Co dzień Polak Narodowi służy.
5. Polska matką naszą, nie można o Matce mówić źle.

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Strony: [1]   Do góry

Wszelkie prawa zastrzezone! (c) 2008-2009 Serwis www.wierni-ojczyznie.pl Wrzesień 10, 2010, 18:37:04