Rota a Mazurek Dąbrowskiego
Wierni Ojczyznie
Strona główna Pomoc Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Witamy,Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Centrum informacji O nas
Rekrutacja
Regulamin forum
Sponsoring
Nasz patron

Wydarzenie: Pomóżmy wrócić naszym do domu!

Uwaga! Inicjatywa: PALMIRY 2010

Polecamy: Sejsmograf Antypolonizmu

Rekrutacja: Poszukujemy moderatorów

Wrzesień 10, 2010, 18:51:48

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
Autor Wątek: Rota a Mazurek Dąbrowskiego  (Przeczytany 2582 razy)

Grupa: Załoga Serwisu (KS)
*

Hymn mamy, ale Rotę warto znać i popularyzować

100 lat "Roty"
W połowie listopada 1908 roku w krakowskim miesięczniku "Przodownica" ukazał się po raz pierw­szy drukiem tekst "Roty" Marii Konopnickiej. Był to ? jak pisała później Autorka ? "wiersz napisany dla Wielkopolski" i zarazem "rota przysięgi na wierność Ojczyźnie".

Rota
Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród.
Nie damy pogrześć mowy,
Polski my naród, polski lud,
Królewski szczep piastowy.
Nie damy, by nas gnębił wróg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Tak nam dopomóż Bóg!

Do krwi ostatniej kropli z żył
Bronić będziemy ducha,
Aż się rozpadnie w proch i pył
Krzyżacka zawierucha.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Tak nam dopomóż Bóg!

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz,
Ni dzieci nam germanił,
Orężny wstanie hufiec nasz,
Duch będzie nam hetmanił.
Pójdziem, gdy zabrzmi złoty róg.
Tak nam dopomóż Bóg!
Tak nam dopomóż Bóg!

Nie damy miana Polski zgnieść
Nie pójdziem żywo w trumnę
Na Polski imię, ne Jej cześć
Podnosim czoła dumne
Odzyska ziemię dziadków wnuk
Tak na dopomóż Bóg!
Tak na dopomóż Bóg!

Pięć Prawd Polaków wg "Rodło" :) :
1. Jesteśmy Polakami.
2. Wiara ojców naszych jest wiarą naszych dzieci.
3. Polak Polakowi bratem.
4. Co dzień Polak Narodowi służy.
5. Polska matką naszą, nie można o Matce mówić źle.

*

Twój kraj: pl

"Żyj swobodo, Polsko żyj!"

Nie wiem czy wiecie ale z naszego hymnu została wycięta jedna zwrotka:

Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

Konwent Seniorów Serwisu Wierni Ojczyźnie

Regulamin Forum

"Zanim ostatni pójdzie z Was W niebieskiej partyzantce służyć, wszyscy staniemy jeszcze raz, może historia się powtórzy..."
Poszukiwacz
*

O Polskę Wolną i Niezawisłą...

Nie wiem czy wiecie ale z naszego hymnu została wycięta jedna zwrotka:

Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

A kiedy wycieli? W '45 ?

"Niech się prostuje nieszczęść splot
I niechaj drżą moskiewskie karły.
Hańba wierzącym w Sierp i Młot,
Chwała za niepodległość zmarłym."

*

Nie wiem. Nie mogę znaleźć nic na ten temat w internecie. Jeszcze jedna zwrotka była usunięta:
Na to wszystkich jedne głosy:
"Dosyć tej niewoli
mamy Racławickie Kosy,
Kościuszkę, Bóg pozwoli".

Podobno była zbyt "chłopska".

Regulamin Forum

Jestem Słowianinem
Grupa: Partyzanci
*

Jak dla mnie Rota tez jest dobra, ale Mazurek Dabrowskiego powinien pozostac hymnem.
Roty jednak nie zapominajmy !

"Cóż może być piękniejszego, nad człowieka rycerskiego?"

"Zanim ostatni pójdzie z Was W niebieskiej partyzantce służyć, wszyscy staniemy jeszcze raz, może historia się powtórzy..."
Poszukiwacz
*

Jak dla mnie Rota tez jest dobra, ale Mazurek Dabrowskiego powinien pozostac hymnem.
Roty jednak nie zapominajmy !

W tych czasach gdyby był jakiś plebiscyt na hymn, zapewne górę wzięłyby właśnie one, bo biorąc pod uwagę dzisiejszy stopień laicyzacji społeczeństwa Bogarodzica nie przebiłaby się przez cenzurę... :(

Grupa: Załoga Serwisu (KF)
*

Ten, który wątpi.
Chwała bogom. Wyobrażasz sobie śpiewanie Bogurodzicy na akademii? Takie rzeczy to śpiewać w kościele można, nie przy oficjalnych okazjach.
To raz, a dwa: co my jesteśmy, arcybiskupstwo? To nie cenzura, to zdrowy rozsądek - Rota i Mazurek są o Polsce, w Rocie odniesienia do Boga są nieznaczne i tylko idiota by się do nich doczepiał. W przypadku Bogurodzicy większość ateistów, czy innowierców by milczała w takcie śpiewu - bo hymn taki nie byłby ich hymnem, a hymnem grupy ludzi w kraju.

Na wojnę nie idziesz po to by zginąć za ojczyznę, tylko po to by jakiś inny biedny skurczybyk zginął za swoją.
George Patton

Poszukiwacz
*

Tak jak pisałem, dziś by się nie przyjęła...  - nie to co średniowiecze. :D
A wg Was co by jeszcze na hymn się nadawało?
W moim mniemaniu dobrze plasuje się Warszawianka. :)

*

Warszawianka ma wpaniałą melodię jednak słowa nie pasują jako hymn narodowy.:)

Regulamin Forum

Zainteresowany
*

Mamy za hymn Mazurek Dąbrowskiego każdy Polak powinien hymn śpiewac na baczność z podniesionym czołem, mi sie on podoba zresztą to hymn i odnoszę sie do tej piesni z głebokim szacunkiem

Milczący
*

Ku chwale Ojczyzny!
Bywało się pod Grunwaldem, próbowało śpiewać Bogurodzicy. I powiem jedno: Bogurodzica jest utworem tak trudnym do poprawnego wykonania, ze ja na pewno nie wytrzymał bym piania przeciętnego, amuzycznego obywatela ;D

Jestem Słowianinem
Grupa: Partyzanci
*

Wszyscy to spiewaja pogrzebowo :P

"Cóż może być piękniejszego, nad człowieka rycerskiego?"

*

To już nie długo 13 stycznia - 100  lecie powstania "Roty" :)

W niedzielę, 7 lutego, odbędzie się w Barczewie uroczysta inauguracja Roku Feliksa Nowowiejskiego, światowej sławy polskiego kompozytora z ziemi warmińskiej, autora m. in. muzyki do "Roty".

Uroczystości zapoczątkuje o godz. 11.00 msza św. w kościele pw. św. Anny i św. Szczepana. O 12.00, w siedzibie Centrum Kultury i Promocji Gminy w Barczewie, ul. Słowackiego 5 odbędzie się wystąpienie zaproszonych gości, prezentacja i prelekcja nt. Feliksa Nowowiejskiego oraz koncert pieśni kompozytora w wykonaniu Małgorzaty Godlewskiej. Organizatorem imprezy jest burmistrz Barczewa, CKiPG oraz Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich.

Feliks Nowowiejski, wybitny polski kompozytor okresu Młodej Polski, pochodzi z Barczewa, dawniej Wartembork. Urodził się 7 lutego 1877 roku w domu, dziś już nie istniejącym, w miejscu którego mieści się obecnie siedziba Salonu Muzycznego jego imienia. Jest autorem m. in. muzyki do opery "Legenda Bałtyku" oraz do słów Marii Konopnickiej "Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród", zwanej "Rotą", uważanej za nasz drugi hymn narodowy. Zmarł 18 stycznia 1946 roku w Poznaniu, gdzie do dzisiaj żyje jego najmłodszy syn Jan. Uroczystą inaugurację Roku Feliksa Nowowiejskiego poprzedziło 13 stycznia wykonanie przez dzieci ze szkoły Podstawowej nr 1 im. Feliksa Nowowiejskiego w Barczewie "Roty" w stulecie jej powstania oraz w Olsztynie na schodach ratusza tej samej pieśni przez chór "Bel Canto". Obok tego w roku jubileuszowym przewidziano szereg ważnych wydarzeń związanych z postacią kompozytora, jak konkursy, wystawy fotograficzne, czy sympozjum historyczne. Jak co roku odbędzie się w Barczewie i okolicach Międzynarodowy Festiwal Muzyki Chóralnej im. Feliksa Nowowiejskiego, gdzie chóry ( w festiwalu uczestniczyły już tak egzotyczne, jak z Singapuru), będą musiały obowiązkowo wykonać "Rotę". Fot. Władysław Katarzyński Twórczość Feliksa Nowowiejskiego jest znana na całym świecie. "Rotę" ma w repertuarze nawet chór z Singapuru.

Pieśń została po raz pierwszy wykonana publicznie 15 lipca  1910 na uroczystości odsłonięcia Pomnika Grunwaldzkiego w Krakowie  zorganizowanej w rocznicę 500-lecia bitwy pod Grunwaldem.

Pięć Prawd Polaków wg "Rodło" :) :
1. Jesteśmy Polakami.
2. Wiara ojców naszych jest wiarą naszych dzieci.
3. Polak Polakowi bratem.
4. Co dzień Polak Narodowi służy.
5. Polska matką naszą, nie można o Matce mówić źle.

Skryba
*

"Naród jest czółnem, a czas rzeką"...
Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany

W naszym hymnie osobiście nie pasuje mi...
Dał nam przykład Bonaparte ,
Jak zwyciężać mamy .

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.

"Nikt z nas nie siedzi przecież w drugim człowieku, skąd więc możemy wiedzieć, co mu chodzi po głowie, przypisujemy po prostu innym własne myśli (...) wyłącznie nasze osobiste wrażenia"

*

Dlaczego? Przecież Bonaparte był świetnym strategiem. Walczył z kilkoma mocarstwami i dawał radę.

Regulamin Forum

Odkrywca
*

Jestem Patriota i Łucznikiem
Ale jaki przykład dał nam podporządkował Królestwo Polskie Francji czyli sobie , bym zbyt ambitny i tego chęci stworzenia z Francji potęgi zmieniły się w chęci zawładnięcia światem . Tak też działał Hitler . Z tym że Bonaparte nie tworzył obozów śmierci i wyzwalał niektóre narody . Ale mimo wszystko to człowiek o zapędach dyktatorskich imperialnych ect ect .

Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.  Józef Piłsudski

*

Zauważ, że nie oceniam jego polityki.

Regulamin Forum

Skryba
*

"Naród jest czółnem, a czas rzeką"...
Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany

A mnie właśnie chodzi o jego Politykę.
Bonaparte sprawą Polski nie interesował się, do czasu gdy nie miał w niej własnego interesu.
Polacy ratowali się chwytając brzytwy, wierzyli, że dzięki Napoleonowi można odzyskać
Niepodległość (nic bardziej mylnego).
W tekście Mazurka Dąbrowskiego jest...
Dał nam przykład Bonaparte ,
Jak zwyciężać mamy .
Nasuwa mnie się pytanie, na jakich frontach zwyciężaliśmy i co nam to dało?

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.

"Nikt z nas nie siedzi przecież w drugim człowieku, skąd więc możemy wiedzieć, co mu chodzi po głowie, przypisujemy po prostu innym własne myśli (...) wyłącznie nasze osobiste wrażenia"

*

Bonaparte dał nam przykład jak zwyciężać. Nie chodzi o to, że pomógł nam w jakiś sposób tylko pokazał jak walczyć żeby wygrać. Francja walczyła z kilkoma mocarstwami i wygrała. My przegraliśmy z trzema zaborcami w zasadzie bez walki.

Regulamin Forum

Grupa: Sympatyk Serwisu
*

My przegraliśmy z trzema zaborcami w zasadzie bez walki.

Może bez walki żołnierzy, ale powstania nie odbiły się pustym echem na zaborcach.

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Strony: 1 [2] 3   Do góry

Wszelkie prawa zastrzezone! (c) 2008-2009 Serwis www.wierni-ojczyznie.pl Wrzesień 10, 2010, 18:51:48